„Mam pomysł na kaszę” – taki był tytuł konkursu kulinarnego dla uczniów Zespołu Placówek Resocjalizacyjno-Wychowawczych w Skarżysku. Młodzi kucharze spisali się… smakowicie.
W trzeciej edycji szkolnego konkursu w ZPRW na kuchenny warsztat poszła kasza. Z tej nie zawsze docenianej potrawy można wyczarować bardzo pysznie i niebanalne dania, co udowodnili uczniowie.
Uczniowie indywidualnie przygotowali i zaprezentowali potrawy z kaszy według wyszukanych przez siebie receptur:
- Weronika Mechlińska – drobiowe sakiewki z pęczakiem, sosem grzybowym oraz sałatkę z rukoli i pieczonych buraków,
- Anna Bednarczyk – serniczki z kaszy gryczanej z imbirem,
- Sandra Zagajska – suflet z kaszy manny i żółtego sera,
- Marcin Matłoka – papryki zapiekane z kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią,
- Mateusz Wanat – polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym i kaszą gryczaną,
- Norbert Czop – deser z kaszy manny z karmelizowanymi bananami i orzechami włoskimi.
W jury konkursu zasiedli:
- Ewelina Skarbek – kierownik internatu MOS,
- Małgorzata Niewiadomska – bloger kulinarny,
- Anna Ziętek – pedagog,
- Hubert Wójcik – kierownik internatu MOW
Kucharze pokazali, że sztuka kulinarna nie jest im obca. Od jurorów wszyscy zebrali gratulacje, ale konkurs to konkurs i musieli być i zwycięzcy i ci na dalszych pozycjach.
Wyniki konkursu były następujące:
- I miejsce – Weronika Mechlińska,
- II miejsce – Anna Bednarczyk,
- III miejsce – Norbert Czop.
Wyróżnienie specjalne od Małgorzaty Niewiadomskiej, autorki bloga kulinarnego Igraszki Losu, za kreatywność i niebanalne podejście do tematu otrzymała Sandra Zagajska. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe.
Zwycięski przepis:
Sakiewka z kurczaka z pęczakiem i sałatką z pieczonego buraka
Składniki:
- Filet z kurczaka z kostką – 1 szt.
- Sól, pieprz
- Tymianek – ½ łyżeczki
- 70 gram kaszy pęczak
- 1,5 łyżki startego żółtego sera
- 4 szt. grzybów suszonych
- 100 gram grzybów świeżych (lub mrożonych))
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 2 szt. buraków
- ½ opakowania rukoli
- 1 kieliszek octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
Sposób przygotowania:
Grzyby suszone namoczyć w 200 ml wody, następnie gotować do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Wywar pozostawić. Zamrożone grzyby rozmrozić w temperaturze pokojowej. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni w raz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i grzybami zarówno suszonymi jak i mrożonymi.
Tak przygotowane grzyby podzielić na dwie części. Do jednej dodać kaszę i smażyć chwilą razem z grzybami. Następnie wlać połowę wywaru z grzybów, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Gotować do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Gdy kasza będzie miękka odkryć, odparować resztę wywaru i dodać świeżą natkę pietruszki.
Pierś umyć i oczyścić. Wykonać nacięcie nożem zaczynając od najgrubszej części, tak aby utworzyć głębokie sakiewki. Oprószyć solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Kaszę z grzybami wymieszać z tartym serem. Tak powstałym farszem napełnić pierś z kurczaka. Smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso podlać resztą wywaru z grzybów i ciepłą wodą, dusić jeszcze ok. 15 minut. Tak przygotowaną pierś pokroić pod skosem.
Z pozostałej cześć grzybów przygotować sos. Do podsmażonych grzybów dodać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Sos gotować do momentu aż zgęstnieje. Pod koniec dodać natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Przygotować sałatkę: buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 60–90 minut. Wystudzić i pokroić w kostkę. Do naczynia wsypać sól, świeżo mielony pieprz i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodać ocet winny. Doprawić do smaku miodem. Na koniec wlać oliwę z oliwek. Przygotowanym sosem polać rukolę i buraki.
Smacznego!