Małgorzata Niewiadomska, blogerka kulinarna ze Skarżyska, była gościnią kolejnego spotkania w cyklu Dobry Wieczór, na które zaprasza Stowarzyszenie Od Nowa.
To było kolejne sympatyczne spotkanie, na które zaprosiło Stowarzyszenie Od Nowa. Było już trzecim z cyklu Dobry Wieczór. W pierwszym bohaterką była skarżyszczanka Katarzyna Jezierska, która pisze wiersze, a w drugim – Sylwia Nadgrodkiewicz, terapeutka dźwiękowa, również skarżyszczanka.
W miniony piątek w roli gościni wystąpiła Małgorzata Niewiadomska, autorka bloga kulinarnego Igraszki Losu. Jak łatwo zgadnąć, tym razem w roli głównej było jedzenie. Jednak było w dość nietypowym ujęciu, bo traktującym głównie o wpływie różnorakich produktów i potraw na naszą odporność. Taki temat nie dziwi choćby z tego powodu, że zaczął się ten czas w roku, kiedy dopadają nas różnego rodzaju infekcje.
Tematem spotkania były więc rozmaite produkty spożywcze, które mogą nam pomóc w walce z chorobami, zarówno im zapobiegając, jak i również je lecząc. Małgorzata Niewiadomska dzieliła się nie tylko wiedzą o pozytywnych właściwościach takich dobrodziejstw jak czosnek, cebula, kurkuma czy miód, ale też przyniosła coś na spotkanie.
Uczestnicy mieli więc okazję spróbować nalewek, które są znakiem firmowym blogerki. Jedna była na bazie kwiatów bzu, a druga orzechów. Małgorzata Niewiadomska podzieliła się też przepisami na dobroczynne specjały. Dwa z nich publikujemy poniżej.
Cudowny napar na ból gardła Babci Stasi
Składniki:
- garść świeżych listków szałwii
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki octu jabłkowego
Opłukane listki szałwii zalewamy gorącą (ale nie wrzącą wodą), przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby napar nabrał mocy. Napar przecedzamy, dodajemy miód, sól i ocet. Mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu i soli. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Tak przygotowanym naparem płuczemy gardło co 1–2 godziny
Ważne! Naparu nie połykamy.
Swoimi sposobami na walkę z chorobami za pomocą jedzenia dzielili się też uczestnicy spotkania. Poruszano także kwestię produktów żywnościowych, które mogą zadziałać wręcz odwrotnie, czyli zaszkodzić, na przykład poprzez wywołanie uczuleń czy zatruć. W tym kontekście wiele mówiono o wszechobecnych szkodliwych dodatkach do żywności.
Uczestnicy spotkania wrócili do domów nie tylko z dawką dobroczynnych nalewek, bogatsi w wiedzę, ale też z książkami kulinarnymi. Podarowało je wydawnictwo Publicat, a Małgorzata Niewiadomska wzbogaciła jej dodatkowo o autografy.
Naturalny antybiotyk z propolisem
Składniki:
- pół litra ulubionego płynnego lub niezbyt gęstego miodu
- od 2 do 3 łyżeczek mielonej kurkumy
- od 3 do 4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego
- od 20 do 40 kropli propolisu
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Dawkowanie naturalnego antybiotyku polega na jedzeniu go powoli, po jednej łyżeczce, klika razy dziennie.
Spotkanie z autorką bloga Igraszki Losu by Gosia Niewiadomska było trzecim i ostatnim w cyklu Dobry Wieczór. Zaprosiło na nie Stowarzyszenie Od Nowa. Jak mówi jego prezeska Karolina Nowek, jest bardzo możliwe, że takie spotkania powrócą w niedalekiej przyszłości. Byłoby to bardzo wskazane, bo te, które się odbyły, były bardzo nastrojowe i podobały się uczestnikom.