Uczniowie ZPRW, którzy uczą się zawodu kucharza zaprezentowali swoje umiejętności w konkursie kulinarnym „Festiwal Sałatek”.
Konkurs to nowość w szkole – była to jego druga edycja. Tym razem uczniowie mieli za zadanie wykonać wybraną przez siebie sałatkę. – Konkursy te to sposób na utrwalanie zdobytych umiejętności. Jest to też dla uczniów zmierzenie się z wyzwaniem, ponieważ kiedyś będą musieli stanąć przed egzaminem. To także sposób na wypracowanie odporności na stres – mówi Marzena Kuś, wicedyrektor ds. dydaktycznych ośrodka.
Do konkursu stanęło pięcioro uczniów: Sandra Filipowicz, Magdalena Kowalczyk, Norbert Szkutnik, Kamil Kleszcz i Nikodem Targosz. Pod okiem nauczycielek, Katarzyny Herman i Anny Ochap-Tasak, przygotowali sałatki, które miały zachwycić jury. A w jego składzie znalazła się Marzena Kuś, znana nie tylko w Skarżysku blogerka kulinarna Małgorzata Niewiadomska oraz niżej podpisany.
Sałatki były na tyle dobre, że wszystkie zmieściły się na podium. Jury postanowiło, że na trzecim miejscu znalazły się aż trzy osoby. – Młodzi kucharze fajnie poradzili sobie z zadaniem. Połączenia smaków były zaskakujące. Widać, że lubią kucharzyć – powiedziała Gosia Niewiadomska.
Zwycięzcą został Nikodem Targosz, który przyrządził sałatkę z rukoli, sera fety i pieczonych buraków. Na drugim miejscu uplasowała się Sandra Filipowicz z sałatką lyońską. Trzecie miejsce zajęli ex aequo: Magdalena Kowalczyk (sałatka z makaronu, wędliny i szczypiorku), Kamil Kleszcz (sałatka grecka) i Norbert Szkutnik (sałatka z brokułów z sosem czosnkowym). – Nikodem świetnie połączył ze sobą wszystkie smaki i były one idealnie zbalansowane. Ziemisty posmak buraka, lekko słona feta, orzechowa rukola, chrupiący słonecznik i lekko miodowy sos winegret świetnie ze sobą współgrały – dodaje Gosia Niewiadomska.
Uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody, w tym oczywiście książki kucharskie, oraz radę od swojej starszej koleżanki po fachu. – Podążać za swoją pasją, wkładać w to serce – to gotowy przepis na sukces, nie tylko kulinarny – powiedziała.
A uczniowie, choć są na początku swojej kulinarnej przygody przyznali, że lubią to, czego się uczą i że widzą się w przyszłości w tym zawodzie. Pomocą i inspiracją są dla nich liczne programy i konkursy kulinarne w telewizji.
Przyszłym kucharzom z Zespołu Szkół Resocjalizacyjno-Wychowawczych życzymy zatem powodzenia!