Pierwsza lodówka społeczna właśnie stanęła w Skarżysku-Kamiennej. To miejsce, do którego każdy chętny może włożyć coś do jedzenia, a wziąć z niej może każdy, kto potrzebuje.
Pierwsza w Skarżysku-Kamiennej lodówka społeczna stanęła przy klasztorku franciszkanów na osiedlu Dolna Kamienna. Stoi przy ścianie świątyni, od strony skweru i boiska. Są już w niej pierwsze produkty, w tym nabiał, słodycze i napoje.
Skarżyska lodówka społeczna to prywatna inicjatywa, do której przychylili się franciszkanie. Wśród inicjatorów jest Piotr Sieczka, mieszkaniec Skarżyska Kościelnego.
– Za pomysłem postawienia lodówki społecznej wiążą się dwie przesłanki. Jedna to taka, że marnuje się nam dużo jedzenia, którego nie musimy wyrzucać, tylko możemy je podarować innym ludziom będącym w potrzebie. Druga to po prostu chęć podzielnia się jedzeniem z innymi. Możemy po prostu coś kupić i włożyć do tej lodówki. Myślę, że inicjatywa spotka się z przychylnością mieszkańców Skarżyska i okaże się potrzebna – mówi Piotr Sieczka.
Lodówka stanęła przy klasztorze ojców franciszkanów i im pomysł też się spodobał.
– U franciszkanów zawsze można znaleźć pomoc, ludzie przychodzą do nas po wsparcie, więc oczywiście powiedziałem „tak” temu pomysłowi. Spodobała mi się ta inicjatywa. Wszystko zbiegło się ładnie z tygodniem miłosierdzia, który właśnie trwa – mówi o. Janusz Siwicki, proboszcz klasztorka, czyli parafii Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny.
W postawienie lodówki społecznej w Skarżysku-Kamiennej zaangażowało się więcej osób. Piotr Sieczka dziękuje paniom Monice i Małgorzacie, panu Andrzejowi, który podarował chłodziarkę, panom Jarosławowi i Sławkowi za transport, panu Zbyszkowi za montaż i firmie EP Projekt za serwis, a także wszystkim osobom, które przyczyniły się do tego, że lodówka społeczna już działa.
Piotr Sieczka nie wyklucza, że pojawią się kolejne takie lodówki społeczne w Skarżysku, jeśli tylko ta okaże się przydatna i będzie zapotrzebowanie na kolejne.
Lodówka społeczna ze Skarżyska-Kamiennej będzie zgrupowana w ogólnopolskiej sieci lodówek fundacji Weź Pomóż założonej przez Jana Piontka.
Organizatorzy tego przedsięwzięcia proszą o zachowanie zasad przy korzystaniu z lodówki. Oto te zasady:
Produkty, które można umieścić w lodówce społecznej:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
- Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
- Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
- Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce społecznej:
- Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
- Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
- Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
- Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
- Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Alkoholu i środków odurzających.
Ponadto:
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny – napisz to na opakowaniu.
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
- Nie niszcz lodówki, nie obklejaj jej swoimi ulotkami.