Skarżyszczanka Małgorzata Niewiadomska, która prowadzi bloga kulinarnego Igraszki Losu, poleca na nadchodzący tłusty czwartek przepisy na pączki z różnych stron świata
Lada dzień tłusty czwartek, a wiadomo, że w ten dzień wśród licznych słodkich przysmaków mimo wszystko królują pączki. Pączki, choć tak u nas popularne, nie są polskim wynalazkiem. Takie lub bardzo podobne słodkości są uwielbiane na całym świecie.
Małgorzata Niewiadomska udostępniła nam kilka przepisów na pączki z różnych stron świata. Może się skusicie i zaskoczycie nieco innym smakiem podniebienia swoje i swoich bliskich czy znajomych?
Smacznego!
GRECJA
Loukoumades – minipączki rodem z Grecji polane miodem i posypane orzechami i sezamem – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanko ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub sezamu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Wsypujemy drożdże, wlewamy ciepłą wodę i mleko i łączymy starannie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki w jednolite gładkie ciasto. Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub do momentu, kiedy na cieście pojawią się dziurki, a ciasto zwiększy objętość. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze mieszamy dokładnie łyżką.
Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (zmniejszamy płomień na minimalny) i nakładamy kolejne pączuszki. Pączki smażymy partiami po 3–5 minut z każdej strony.
Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie przekładamy na talerzyk, polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i/lub sezamem.
CHORWACJA
Ustipci – chorwackie minipączki z rodzynkami – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 torebka drożdży suszonych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 kieliszek rumu
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły, potem odcedzamy i ostawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, drożdże – mieszamy. Do mąki dodajemy rodzynki, skórkę otartą z cytryny wbijamy jajko i wlewamy podgrzane mleko i rum i łączymy składniki, energicznie mieszając je drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą, przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30–60 minut, aby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, mieszamy je łyżką raz jeszcze.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcję ciasta i za pomocą drugiej ściągamy je na rozgrzany tłuszcz. Płomień pod patelnią zmniejszamy na minimum (przed nałożeniem kolejnej porcji na patelnię olej należy znowu rozgrzać, zwiększając płomień). Pączki smażmy po 3-5 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a następnie przenosimy na półmisek. Pączki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
BOLIWIA
Bunuelos – pączki z korzennym syropem – przepis
Składniki:
Ciastka:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Syrop:
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki cukru brązowego
- kawałek laski cynamonu
- kawałek gwiazdki anyżu
- 1 goździk
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15–20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól i mieszamy. Pośrodku robimy wgłębienie, wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte.
Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos. Za pomocą drewnianej rączki np. od łyżki robimy w każdym ciastku otwór.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane bunuelos. Ciastka smażymy po 3–5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego złotego koloru. Usmażone bunuelos przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone ciastka przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy razem z przygotowanym wcześniej syropem korzennym.
WŁOCHY
Frittelle di mele – włoskie pączki z jabłkami – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki 00
- 2/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 1 jajko
- 2 łyżki rumu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło – podgrzewamy je aż do rozpuszczenia się masła, odstawiamy je na bok.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą – odstawiamy na 15 minut, odcedzamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wlewamy letnie mleko z masłem, wbijamy jajko i za pomocą łyżki energicznie mieszamy wszystkie składniki. Do jednolitego ciasta dodajemy rum, odcedzone rodzynki i pokrojone jabłka – mieszamy całość raz jeszcze i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto podrośnie, mieszamy je raz jeszcze.
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy ją. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy porcję ciasta – zmniejszamy ogień i smażymy pączki po 3–5 minut z każdej strony.
Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone z nadmiaru tłuszczu pączki przekładamy na talerzyk, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy najlepiej w towarzystwie mocnej, włoskiej kawy.