Pączki z różnych stron świata poleca na tłusty czwartek blogerka Małgorzata Niewiadomska – Igraszki Losu

506
Promocje na internet Scarnet - kliknij i dowiedz się więcej!
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna

Skarżyszczanka Małgorzata Niewiadomska, która prowadzi bloga kulinarnego Igraszki Losu, poleca na nadchodzący tłusty czwartek przepisy na pączki z różnych stron świata

Lada dzień tłusty czwartek, a wiadomo, że w ten dzień wśród licznych słodkich przysmaków mimo wszystko królują pączki. Pączki, choć tak u nas popularne, nie są polskim wynalazkiem. Takie lub bardzo podobne słodkości są uwielbiane na całym świecie.

Małgorzata Niewiadomska udostępniła nam kilka przepisów na pączki z różnych stron świata. Może się skusicie i zaskoczycie nieco innym smakiem podniebienia swoje i swoich bliskich czy znajomych?

Smacznego!

Małgorzata Niewiadomska
Małgorzata Niewiadomska

GRECJA

Loukoumades – minipączki rodem z Grecji polane miodem i posypane orzechami i sezamem – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanko ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub sezamu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Wsypujemy drożdże, wlewamy ciepłą wodę i mleko i łączymy starannie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki w jednolite gładkie ciasto. Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub do momentu, kiedy na cieście pojawią się dziurki, a ciasto zwiększy objętość. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze mieszamy dokładnie łyżką.

Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (zmniejszamy płomień na minimalny) i nakładamy kolejne pączuszki. Pączki smażymy partiami po 3–5 minut z każdej strony.

Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie przekładamy na talerzyk, polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i/lub sezamem.

Loukoumades

CHORWACJA

Ustipci – chorwackie minipączki z rodzynkami – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka drożdży suszonych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 kieliszek rumu
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły, potem odcedzamy i ostawiamy na bok.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, drożdże – mieszamy. Do mąki dodajemy rodzynki, skórkę otartą z cytryny wbijamy jajko i wlewamy podgrzane mleko i rum i łączymy składniki, energicznie mieszając je drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą, przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30–60 minut, aby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, mieszamy je łyżką raz jeszcze.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcję ciasta i za pomocą drugiej ściągamy je na rozgrzany tłuszcz. Płomień pod patelnią zmniejszamy na minimum (przed nałożeniem kolejnej porcji na patelnię olej należy znowu rozgrzać, zwiększając płomień). Pączki smażmy po 3-5 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.

Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a następnie przenosimy na półmisek. Pączki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.

ustipci przepis
Ustipci

BOLIWIA

Bunuelos – pączki z korzennym syropem – przepis

Składniki:

Ciastka:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Syrop:

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • kawałek laski cynamonu
  • kawałek gwiazdki anyżu
  • 1 goździk

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15–20 minut.

Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól i mieszamy. Pośrodku robimy wgłębienie, wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte.

Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos. Za pomocą drewnianej rączki np. od łyżki robimy w każdym ciastku otwór.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane bunuelos. Ciastka smażymy po 3–5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego złotego koloru. Usmażone bunuelos przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone ciastka przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy razem z przygotowanym wcześniej syropem korzennym.

Bunuelos

WŁOCHY

Frittelle di mele – włoskie pączki z jabłkami – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 00
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło – podgrzewamy je aż do rozpuszczenia się masła, odstawiamy je na bok.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą – odstawiamy na 15 minut, odcedzamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wlewamy letnie mleko z masłem, wbijamy jajko i za pomocą łyżki energicznie mieszamy wszystkie składniki. Do jednolitego ciasta dodajemy rum, odcedzone rodzynki i pokrojone jabłka – mieszamy całość raz jeszcze i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto podrośnie, mieszamy je raz jeszcze.

Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy ją. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy porcję ciasta – zmniejszamy ogień i smażymy pączki po 3–5 minut z każdej strony.

Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone z nadmiaru tłuszczu pączki przekładamy na talerzyk, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy najlepiej w towarzystwie mocnej, włoskiej kawy.

Frittelle di mele

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here