V Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” odbędzie się w Suchedniowie
REKLAMA
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - telefonia komórkowa - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - telefonia komórkowa - Skarżysko-Kamienna

Podoba Ci się to, co robimy na ProSkarżysko? Więc może postawisz nam kawę? Dziękujemy! :)

Postaw nam kawę na buycoffee.to

„Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” – taki tytuł będzie nosić interdyscyplinarna konferencja naukowa, na którą do Suchedniowa zaprasza Stowarzyszenie Grupa Inicjatywna „Pod Prąd”.

Tegoroczna konferencja będzie interdyscyplinarna w pełnym tego słowa znaczeniu. W programie będą prelekcje, promocja zeszytów historycznych, wystawa oraz koncert.

Historia (od) kuchni

Tematem przewodnim będzie kuchnia – rozumiana jako sztuka kulinarna, ale też przede wszystkim jako miejsce, gdzie nie tylko się spożywa posiłki, ale też, miejsce, gdzie toczy się życie rodzinne oraz towarzyskie, gdzie dzieją się rzeczy ważne.

Tak piszą o kuchni organizatorzy konferencji:

Kuchnia jest centrum życia społecznego każdego domu. Wprawdzie dziś traci trochę na znaczeniu na rzecz różnego rodzaju kawiarni, lecz nadal odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko jako punkt żywieniowy. Połączenie roli społecznej z kulinarną miało swój początek już dawno, choćby w wiejskich chatach, gdzie pomieszczenie mieszkalne było jednocześnie pomieszczeniem do przygotowywania posiłków.

Z czego wynika taka rola? Trudno powiedzieć. Z całą pewnością kuchnia jest miejscem bardziej intymnym i osobistym z całym swoim roboczym bałaganem, nagromadzeniem dobrze kojarzących się i smakowitych rzeczy, niż oficjalny „zimny” salon. Jest to punkt centralny każdego domu, przez który codziennie każdy mieszkaniec musi przejść. Z tych powodów kuchnia stała się miejscem snucia opowieści zarówno tych błahych jak i bardzo ważnych. Przy ciepłej herbacie i cieście decydowano o losach rodzin lub opowiadano ich dzieje, często nie szczędząc przy tej okazji łez lub uśmiechów.

O kuchni na przestrzeni dziejów będą opowiadać historycy, w tym członkowie Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddziału w Skarżysku-Kamiennej

Fotografia i historia

Wśród punktów konferencji będzie też coś niekoniecznie związanego z kulinariami. Uczestnicy będą mieli okazję obejrzeć wystawę fotograficzną pt. „Suchedniów? Naturalnie!”

Po wernisażu wystawy odbędzie się promocja kolejnego, szóstego już, numeru wydawnictwa historycznego „Zeszyty Suchedniowskie. Historia”.

Jan Gajzler i dzieje rodziny Gajzlerów

Podczas konferencji często będzie padać nazwisko Gajzler. Przede wszystkim w kontekście suchedniowskiego poety Jana Gajzlera. Jednak nie tylko, ponieważ poznamy dzieje tej rodziny.

Konferencję zwieńczy koncert pt. „Gędzi chór” z utworami do tekstów Jana Gajzlera.

V Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” odbędzie się w sobotę 18 września 2021 roku o godz. 12.00 w Suchedniowskim Ośrodku Kultury „Kuźnica” mieszczącym się przy ulicy Bodzentyńskiej 18.

Wstęp jest wolny. Konferencja będzie też transmitowana na żywo na YouTube na kanale Stowarzyszenia Grupy Inicjatywnej „Pod Prąd”.

Program konferencji „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości”:

12.00-12.10 – Przywitanie prelegentów i zebranych gości

12.10-12.30 – mgr Małgorzata Michalska-Nakonieczna (Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie) – Kuchenna rewolucja w Niepodległej

12.30-12.50 – mgr Małgorzata Łukomska-Jamrozik (Pszczyński Uniwersytet Trzeciego Wieku) – Sernik a sprawa polska

12.50-13.10 – mgr Marcin Medyński (Polskie Towarzystwo Historyczne O. w Skarżysku-Kamiennej) – Chleb z konopiami, „masło Hindenburga” i inne „przysmaki”. Aprowizacja w czasie I wojny światowej

13.10-13.30 – mgr Krzysztof Myśliński (Muzeum Historii Kielc) – Smak jako pojęcie fizjologiczne i jako pojęcie socjoestetyczne (notatka z Codzienności)

13.30-13.50 dr Krzysztof Karbownik (Muzeum Wsi Kieleckiej) – Jak smakuje wolność? Kilka przykładów na niejednoznaczność

13.50-14.20 – Dyskusja

14.20-14.40 – Przerwa kawowa

14.40-15:20 – Pokonkursowa wystawa fotograficzna pt. „Suchedniów? Naturalnie!” oraz promocja szóstego numeru cyklu wydawniczego „Zeszyty Suchedniowskie. Historia”

15.20-15.40 – mgr Konrad Maj (Archiwum Państwowe w Kielcach) – Rodzinna historia z wojną w tle…

15.40-16.00 – mgr Marcin Janakowski (Instytut Historii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie) – Plebania i ekonomia „od kuchni”, czyli stan spiżarni oraz pomieszczeń gospodarczych regionu świętokrzyskiego w pierwszej połowie XIX wieku. Wybrane przykłady

16.00-16.20 – dr Justyna Staszewska (Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie – Muzeum Wsi Kieleckiej) – Gorzki smak dziedzictwa – historia Emilii Ziomek

16.20-16.40 – dr Piotr Kardyś (Polskie Towarzystwo Historyczne o. w Skarżysku-Kamiennej) – Próba rekonstrukcji menu mieszkańców Suchedniowa i okolic na co dzień i od święta w późnym średniowieczu oraz w okresie wczesnonowożytnym

16.40-17.00 – Michał Gajzler – Relacja z badań nad genealogią Gajzlerów, ze szczególnym uwzględnieniem suchedniowskiego poety Jana Gajzlera

17.00-17.20 – Dyskusja

17.20-17.30 – Podsumowanie i zamknięcie konferencji

18.30 – Koncert zespołu Gędzi Chór pt. „Świętokrzyska raga” z utworami do tekstów suchedniowskiego poety Jana Gajzlera

Organizatorami konferencji są Stowarzyszenie Grupa Inicjatywna „Pod Prąd”, wraz z Suchedniowskim Ośrodkiem Kultury „Kuźnica” i Polskim Towarzystwem Historycznym Oddział Skarżysko-Kamienna.

V Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” odbędzie się w Suchedniowie
V Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” odbędzie się w Suchedniowie
V Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” odbędzie się w Suchedniowie
Koncert zespołu Gędzi Chór odbędzie się podczas V Ogólnopolskiej Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej pt. „Jak smakuje wolność? – kuchenne opowieści o suwerenności (nie zawsze) z przeszłości” w Suchedniowie