Robert Sowa i Danuta Banaczek, właścicielka hotelu Promień
REKLAMA
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - internet światłowodowy - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - telefonia komórkowa - Skarżysko-Kamienna
Scarnet - telefonia komórkowa - Skarżysko-Kamienna

Podoba Ci się to, co robimy na ProSkarżysko? Więc może postawisz nam kawę? Dziękujemy! :)

Postaw nam kawę na buycoffee.to

Rober Sowa, kucharz, właściciel restauracji, autor książek kulinarnych i prowadzący programy o gotowaniu, był gościem specjalnym szkolenia biznesowego „100° wrzenia bez ciśnienia”, które odbyło się w hotelu Promień w Skarżysku-Kamiennej.

„100° wrzenia bez ciśnienia” to szkolenie biznesowe dla branży gastronomicznej, na które zaprosiła firma Luksuria. Wśród paneli szkoleniowych była też rozmowa z Robertem Sową, kucharzem i restauratorem, właścicielem kilku restauracji, autorem książek oraz jurorem i prowadzącym programy kulinarne.

Gość opowiadał o biznesie gastronomicznym i przepisach, ale nie na potrawy, a na sukces w ich sprzedaży gościom restauracji. – Gastronomia w Polsce to bardziej hobby niż biznes, na którym się można dorobić. Bardzo szybko zmienia się gość restauracji i jego upodobania. Ludzie gastronomii to tacy ludzie, którzy ciężko pracują, gdy inni się bawią jedząc – mówił.

REKLAMA
R-PRO - budowa domów - Świętokrzyskie - Mazowiecke

Robert Sowa zauważył, że wiele osób inwestuje w branżę, gdyż jest to modne wśród ludzi majętnych. On sam uwrażliwiał na to, aby być pewnym, że się ma o tym pojęcie. Dużo czasu poświęcił na przekonywanie słuchaczy, że to trudny biznes, w którym warto zaczynać od podstaw.

robert sowa
Robert Sowa

Za najważniejszy w biznesie uznał personel. Ten z kolei powinien mieć szacunek do przełożonego, do produktu, a nawet do sprzętu.

Znany restaurator odniósł się do faktu, że jest jednocześnie celebrytą kulinarnym. – Bycie medialnym niesie za sobą tyle samo plusów, ile minusów. Na pewno pozwala zaoszczędzić pieniądze na marketingu, ale czasem goni się własny ogon, aby być w czołówce – przekonywał.

Robert Sowa zdradził, że prywatnie przepada za polską dziczyzną, lubi jagnięcinę i kozinę, ale nie pogardzi też tradycyjnym polskim schabowym czy mielonym. Przyznał też, że jest pracoholikiem, ale spełnionym zawodowo.

Po wykładzie Robert Sowa podpisywał swoją książkę pt. „Uczta. Z restauracji wprost na twój stół”.

Prelegentkami pozostałych części konferencji były Sylwia Lehner, autorka projektu Fly High, która mówiła o sekretach sprzedaży i pozyskiwania klientów, oraz Alicja Popek, która omówiła bardziej formalne aspekty prowadzenia biznesu gastronomicznego jak koncesje czy dokumentacje.

 

Podoba Ci się to, co robimy na ProSkarżysko? Więc może postawisz nam kawę? Dziękujemy! :)

Postaw nam kawę na buycoffee.to