„W królestwie ziół, i nie tylko…” – taki był tytuł zajęć w Szkole Podstawowej nr 7, podczas których dzieci poznawały zioła i ich zastosowanie oraz uczyły się, jak wykorzystać je do przygotowywania zdrowych posiłków.
Świetlica Siódemki we wtorek zamieniła się w kulinarne królestwo, będące połączeniem kuchni, restauracji i sklepu z ziołami. Wszędzie roznosił się zapach bazylii, oregano i rozmarynu. Wśród doniczek z ziołami i przypraw stały potrawy, głównie z kuchni włoskiej, oraz książki, kosmetyki i inne rzeczy mające związek z ziołami.
Anna Waliszewska tłumaczyła dzieciom, jak używać ziół i co dają naszym codziennym posiłkom. Dzieci obejrzały też prezentację multimedialną, a potem same przystąpiły do przygotowywania posiłku – kanapek w stylu włoskim, z pomidorem, serem mozzarella i bazylią. Bułki zostały specjalnie dla dzieci upieczone przez piekarnię Marcinkowski. Z tego zadania dzieci wywiązały się wyśmienicie i szybko zjadły to, co same zrobiły.
Potem na dzieci czekały jeszcze inne przysmaki, przygotowane przez kadrę pedagogiczną. Spaghetti, ziemniaczki w ziołach, pizza, pomidory z mozzarellą i inne potrawy szybko lądowały w brzuchach dzieciaków.
Zajęcia z ziołami te element projektu „Puste klasy”, który ma na celu przeprowadzanie lekcji w sposób odbiegający od tradycyjnego, bardziej aktywny i angażujący dzieci. Kuchnia włoska, jaka dominowała podczas zajęć, to konik Anny Waliszewskiej, która spędziła we Włoszech wiele lat, a zamiłowanie do tamtejszego jedzenia trwa u niej nadal.
W poprzedniej edycji zajęć w tym cyklu uczniowie Siódemki sadzili kwiaty doniczkowe, o które teraz dbają w domu.
W przygotowaniu zajęć wzięli udział również rodzice, którzy mieli za zadanie dostarczyć zioła oraz znaleźć wraz z dziećmi ziołowe produkty lecznicze – Cieszę się, że rodzice się angażują i biorą udział w zajęciach razem z dziećmi – powiedziała Anna Waliszewska.