Tegoroczny piknik rodzinny w ośrodku na Spacerowej odbył się pod hasłem „Fabryka zdrowia i uśmiechu” – dzieci mogły się bawić, a jednocześnie poznać sposoby zdrowego odżywiania.
Poza mnóstwem okazji do świetnej zabawy i ruchu na świeżym powietrzu, w tym roku dzieci miały szansę spróbować zdrowego jedzenia. W kąciku kulinarnym czekały nietypowe potrawy, jakich na pewno nie jada się na co dzień, m.in.:
- wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką,
- orzeszki z ciecierzycy,
- chleb gryczany,
- masło czekoladowe z banana i awokado.
Dzieci chętnie zajadały się też ciastem marchewkowym, ciastkami zbożowymi oraz owocami.
Przepis na masło czekoladowe z banana i awokado:
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 2 łyżki cukru lub ksylitolu
– 3-4 łyżki kakaoWszystko zmiksować na krem . Można dodać mleka kokosowego lub innego roślinnego – wtedy będzie do picia.
Poza kulinarnym, nauczyciele przygotowali dla dzieci kąciki: terapeutyczny, hipoterapii, sportowy, zabawy i uśmiechu. Ośrodek zaprosił do wspólnej zabawy gości – uczniów pobliskiej Szkoły Podstawowej nr 8.
Coroczny piknik jest połączeniem Dnia Dziecka oraz Dnia Matki i Dnia Ojca w jedno wydarzenie. – To okazji do integracji dzieci, rodziców, wolontariuszy oraz kadry ośrodka. Angażujemy też w to wydarzenie rodziców. To dla nich szansa na rozmowę z wychowawcami i wymianę doświadczeń – mówi dyrektor ośrodka Mariusz Kawa.
Podczas piątkowego pikniku dzieci mogły już skorzystać z nowego placu zabaw, jaki został wykonany przy ośrodku przez Stowarzyszenie PRAXIS. Na placu przy szkole pojawiło się wiele nowych urządzeń specjalnie przystosowanych do potrzeb dzieci z autyzmem i niepełnosprawnością intelektualną: huśtawka, karuzela, trampolina, tablice, mostek czy samochód.
Organizatorzy dziękują firmie Kraina Szczęścia za udostępnienie dmuchańców.