Zapowiadany remont skarżyskiego dworca PKP odbędzie się w 2019 roku. Budynek zostanie odnowiony, a we wnętrzu i w jego sąsiedztwie pojawi się szereg udogodnień.

Budynek dworca PKP w Skarżysku-Kamiennej nie przejdzie większych zmian architektonicznych, ale po remoncie będzie o wiele nowocześniejszy. Pojawią się też m.in. udogodnienia dla niepełnosprawnych.

Remont dworca zostanie przeprowadzony w 2019 roku. Koszty prac będą znane po wyłonieniu wykonawcy i w większości zostaną pokryte ze środków unijnych.

W wyremontowanym dworcu PKP w Skarżysku znajdą się m.in.:

  • poczekalnia,
  • kasy biletowe,
  • toalety,
  • pomieszczenie wyposażone w przewijak,
  • lokale komercyjne.

W budynku pozostanie Ekspozycja Historyczna Węzła PKP.

Jak dodaje Katarzyna Grzduk, Główny Specjalista z Wydziału Prasowego PKP SA, budynek zostanie dostosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych i z ograniczonymi możliwościami poruszania się. Pojawią się m.in.:

  • pochylnia dla osób niepełnosprawnych,
  • ścieżki prowadzące dla osób niewidomych i niedowidzących,
  • mapy tyflograficzne.

Zmiany nastąpią również w najbliższym otoczeniu dworca.

Remont dworca nie będzie jedyną inwestycją, jaka w najbliższym czasie będzie realizowana na terenach kolejowych. Od strony Kamiennej powstanie parking na ponad sto samochodów.

Pod torami kolejowymi zostanie wybudowany tunel pieszo rowerowy, który zastąpi obecną kładkę. Czytaj więcej: Tunel pod torami już pewny. Zarząd Województwa daje ponad 31 milionów

Przebudowie ulegnie też obecny wiadukt samochodowy nad torami, na dwujezdniowy. Czytaj więcej: Megadotacja dla Skarżyska na nowy wiadukt nad torami, autobusy, multimedialne przystanki, wypożyczalnię rowerów miejskich i ścieżki rowerowe

Wraz remontem linii kolejowej nr 25 do Sandomierza przebudowane zostaną też peron 3 dworca w Skarżysku i stacja Skarżysko Kościelne. Czytaj więcej: Blisko pół miliarda złotych na remont linii kolejowej nr 25 do Sandomierza

dworzec pkp skarzysko wizualizacja
Grafika: PKP SA
dworzec pkp skarzysko wizualizacja
Grafika: PKP SA

 

1 KOMENTARZ

  1. W tej chwili budynek dworca pasuje kolorystycznie do budynku poczty i elewacja nie wydaje się być aż tak zniszczona, aby ponownie ją przemalowywać. Po remoncie dworzec będzie pasował do kolorystyki przychodni lekarskiej, a do poczty będzie w afroncie. I tak w kółko ktoś sobie coś dowolnie przemalowuje, za nic mając, jak prezentuje się całość otoczenia. Ewidentny brak gospodarza miasta z wyczuciem estetyki. A bloki na Milicy są najbardziej jaskrawym przykładem afrontów kolorystycznych, co nawet średnio wyczulonego na kolory mieszkańca może przyprawić o mdłości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here